SI
Show menu

Status kulturnega spomenika za nekdanjo sladarno Pivovarne Union

21. 4. 2016
Nekdanja sladarna Pivovarne Union - ena najstarejših ohranjenih in še delujočih industrijskih stavb v Ljubljani,  bo po odločitvi ljubljanskih mestnih svetnikov  kulturni spomenik lokalnega pomena.

Nekdanja sladarna Pivovarne Union s skoraj pol stoletje staro arhitekturo se je do danes ohranila v skoraj nespremenjeni zunanji obliki. Zgrajena je bila leta 1923 v tradiciji poznega baroka. Do sedemdesetih let 20. stoletja se je v njej pridobival slad kot ena izmed štirih osnovnih sestavin piva. Desetletje pozneje je bila preurejena  v menzo za delavce . Od leta 1987 je preurejena v enega največjih  Pivovarskih muzejev v Evropi . Muzejsko zbirko Pivovarne Union je ljubljanska občina že lani razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, saj predstavlja pomembno industrijsko in tehnično dediščino ter hkrati krepi zavest o Ljubljani kot industrijskem mestu.  Prav pivovarstvo je ena izmed najstarejših še delujočih industrij v Ljubljani.  Muzej vsako leto obišče okoli  15.000 obiskovalcev , ki si poleg muzeja  lahko  vsak delovni dan ob 12.00 uri ogledajo tudi celotno prozvodnjo piva in brezalkoholnih pijač.

Z oktobrom 2014 je stavba dobila novo dodatno namembnost – Pivnico Union, ki predstavlja stičišče za ljubitelje vrhunskega piva in izvrstne kulinarike.

Doživite ambient kulturnega spomenika ob  kozarčku  svežega piva.

Več  informacij za obisk muzeja in pivnice na:
www.union-dozivetje.si >>
www.pivnica-union.si >>

Oglejte si tudi prispevek na RTV Slovenija >> ali na Planet TV >>